Συζήτηση για την Κατάσταση της ΕΕ 2022


Η "Kατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης" είναι μια ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Σεπτέμβριο ο/η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας συζητείται η δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το περασμένο έτος, παρουσιάζεται το πρόγραμμα της για το προσεχές έτος και το όραμά της για το μέλλον.

Στη συζήτηση που ακολουθεί στην ολομέλεια, τα μέλη του Κοινοβουλίου, ως οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών, εξετάζουν το έργο της Επιτροπής υπό το πρίσμα της εκπλήρωσης των απαιτήσεων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λογοδοτώντας έτσι απέναντι στους ψηφοφόρους.

Η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζει το πρόγραμμα εργασιών της Επιτροπής για το επερχόμενο έτος.

 

Γιατί η φετινή ομιλία είναι σημαντική;

Η ανταπόκριση της ΕΕ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, η ενεργειακή κρίση και το κράτος δικαίου είναι ορισμένα από τα κρίσιμα ζητήματα που διαχειρίζεται η ΕΕ.

Οι προτεραιότητες που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την περσινή συζήτηση για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν επίκαιρες - η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Το Κοινοβούλιο, ακολουθώντας τις προτάσεις των πολιτών σχετικά με τις αλλαγές στην ΕΕ που εγκρίθηκαν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αναμένει από την ΕΕ να ακούσει τα αιτήματα των πολιτών και να προχωρήσει σε φιλόδοξες πολιτικές, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

 

Πώς θα παρακολουθήσετε τη συζήτηση ;

Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας στην ιστοσελίδα  της ΕΕ την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 (ώρα Ελλάδος). Θα υπάρξει διερμηνεία σε όλες τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, αρκεί να επιλέξτε τη γλώσσα της προτίμησής σας.

Το Κοινοβούλιο προσφέρει επίσης εργαλείο "speech to text". Πατήστε τον σύνδεσμο αναμετάδοσης, στη συνέχεια ανοίξτε το εργαλείο, αποκτήστε πρόσβαση ως επισκέπτης και επιλέξτε τη γλώσσα της προτίμησή σας. Το εργαλείο είναι διαθέσιμο στις περισσότερες επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά και στο Facebook και μπορείτε να συμμετέχετε στη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Twitter, LinkedIn και Instagram.